Namibië Land van het droge water - Nederlandstalig begeleide groepsreis - Vertrek op 04/10/25

Namibië Land van het droge water - Nederlandstalig begeleide groepsreis - Vertrek op 04/10/25

  • € 7990

  • Heen- & terugvlucht

  • p.p. 17 dagen

Vraag een offerte aan

Over deze reis

Een rode zandduin beklimmen en op de top beloond worden met een uitzicht op de Namib-woestijn. Overnachten in stijlvolle kleinschalige accommodaties met een groot eigen terrein waar je de rijke sterrenhemel kan bewonderen. Met een spoorzoeker te voet een neushoorn zo dicht mogelijk naderen zonder het dier te storen. Namibië is rijk aan belevenissen, voor jou binnen handbereik.
 
Namibië is Europees georganiseerd, met een Afrikaans hart. Een interessante mix. In en rond Windhoek overheerst het moderne Europese, hoe verder van Windhoek, hoe Afrikaanser. Het avontuur ligt voor je met de woestijnen Namib en Kalahari, de hartelijke oorspronkelijke bevolkingsgroepen, een zeer onherbergzame kust en wild in enorme natuurgebieden.
 
Door de koude golfstroom overheerst langs de Namibische kust een koele wind. In het noorden is een woestijn ontstaan, waar hoge zandduinen, ruige bergketens en uitgestrekte zoutvlaktes elkaar afwisselen. Verder naar het zuiden zorgt de koele wind voor een nog uitgestrekter gebied met enorme zandduinen. Deze Namib-woestijn is beroemd vanwege het rode zand dat voor surrealistische contrasten zorgt. Landinwaarts, aan de grens met Botswana ligt de halfwoestijn Kalahari die veel vlakker is.
 
Er zijn behoorlijk wat dieren (ook vogels) die alleen hier voorkomen of gezien worden, zoals bergzebra’s, woestijnolifanten, bruine hyena’s en pelsrobben. Heel bijzonder is dat je de dieren tegenkomt in afwisselende natuurlijke omgevingen. Een perfect programma voor natuurfotografen.

Niet te missen highlights van deze Nederlandstalig begeleide groepsreis in Namibië:
  • Prachtige landschappen, woestijnen en duinen
  • Ontmoeting met lokale stammen
  • Grondige verkenning van het Etosha Nationaal Park
  • Uitstekende verblijfplaatsen
  • Kennismaking met de stichting Africat

Dag 1 Brussel ✈ Windhoek

Vlucht naar Windhoek.

Dag 2 Windhoek

Na de verwelkoming door de gids op de luchthaven, rit naar N/a’an ku se Lodge and Wildlife Sanctuary, een unieke ecolodge op 42km ten oosten van Windhoek. 
De ideale locatie voor de start van een schitterende reis doorheen Namibië. Dit landgoed was voorheen een werkende boerderij en ligt op een stuk grond van 3.200ha, omgetoverd tot een waar dierenparadijs. Er bevindt zich een dierenopvangcentrum, waar o.a. de leeuw, luipaard, cheeta, caracal en andere diersoorten opgevangen worden. Je maakt een begeleide wandeling naar de locatie waar de dieren gevoed worden.

Dag 3 Kalahari

Je gaat op weg naar de Kalahari. Het Intu Afrika Kalahari Private Game Reserve is een 10.000ha groot reservaat in het zuidwestelijk deel van de Kalahari, langs de bovenloop van de Aub-rivier. 
De uitgestrektheid van het reservaat wordt gekenmerkt door hoge rode duinen die spaarzaam bedekt worden door een unieke vegetatie en grasvlaktes bezaaid met eeuwenoude kameeldoorn-bomen. Het bevat een grote variatie aan wild, vogels en diverse boom- en grassoorten die het specifieke Kalahari-ecosysteem typeren. De diversiteit van het wild is ondanks de barre omstandigheden groot en ook het roofwild is in de Kalahari rijkelijk vertegenwoordigd.  
De Africa Zebra Kalahari Lodge ligt aan de rand van de Kalahari-zandduinen in een open grasvlakte, ten oosten van Kalkrand, in het leefgebied van het San-volk. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht op acaciabossen en rode zandduinen.
Omdat de rode duinenrijen parallel aan elkaar lopen staat dit bekend als ‘duinstraten’. Deze bieden het wild veel bescherming waardoor het een unieke plek is om dieren te spotten. Hier probeert men weer wild uit te zetten. Dat kan je zien door een wandeling met een bushman/tracker te maken. Hij vertelt je hoe de San in de woestijn kunnen overleven en over hun geschiedenis. Op die manier krijgt de grimmige schoonheid van dit Kalahari ‘thirstland’ vanzelf een speciaal plekje in je hart.

Dag 4  Sossusvlei

Rit naar Sossusvlei. Sesriem is de officiële toegangspoort tot de beroemde Sossusvlei. 
Vanaf Sesriem loopt een weg 65km in de richting van de zee, met links en rechts enorme zandduinen. Aan het eind van deze weg eindigen de 2 rivieren Aub en Tsauchab en komen ze uit in Sossusvlei. Als er genoeg regen valt, wat overigens zelden gebeurt, komt de zoutpan van Sossusvlei onder water te staan en komt de omgeving tot leven. Uitstap naar Dune45.
Je verblijft twee nachten in Desert Homestead The Outpost, een prachtig vernieuwde lodge op 32km vanaf de ingang van Sossusvlei. Vanuit jouw kamer heb je een fantastisch zicht over de woestijnvlakte. De waterbron trekt de oryx, springbok, struisvogel en jakhals aan.

Dag 5  Sossusvlei - Deadvlei

In droge periodes is de Deadvlei ietsje verderop een bijzondere ervaring. Bijna zwarte bomen die al honderden jaren dood zijn, contrasteren hier met de witte zoutpan en de omringende rode duinen. In de Namib-woestijn kan het overdag gemakkelijk 40° worden.

Dag 6  Swakopmund

De van oudsher statige architectuur in het kuststadje Swakopmund is goed onderhouden en voorzien van fleurige kleuren.
Menig geslaagd zakenman heeft hier een droomhuisje gebouwd om tijdens de warme maanden van de koele zeewind te genieten. Het centrum heeft een heuse promenade met modewinkels en souvenirshops. 
Twee overnachtingen in Swakopmund Guesthouse.

Dag 7  Swakopmund

Vanuit Swakopmund kan je een bezoek brengen aan de lagune bij Walvisbaai, de bijzondere landschappen van de noordelijke Namib ontdekken en de tienduizenden pelsrobben van 
Cape Cross van dichtbij spotten. Je kan er ook een optionele dolfijncruise boeken.

Dag 8  Damaraland - Twyfelfontein

Rit naar Damaraland. Als je richting Twyfelfontein rijdt, zal je onder de indruk zijn van de reusachtige formaties. 
Damaraland is een uitgestrekt (47.990km²) en ruw gebied. Bergketens met spectaculaire kloven en rode granietrotsen worden afgewisseld met gravelvlaktes met kokerbomen en zandvlaktes, begroeide rivierbeddingen en hete, droge valleien. 
In het zuidelijke gedeelte van Damaraland (ten zuiden van de stad Khorixas) zijn veel bijzondere natuurfenomenen en overblijfselen van oude gemeenschappen te vinden. Het hoogtepunt zijn de rotstekeningen bij Twyfelfontein met meer dan 2.000 opgravingen en tekeningen van dieren, diersporen en mensen, achtergelaten door de San (Bosjesmannen). Alles dateert van voor 3300 v.C., wat het nog indrukwekkender maakt. Sinds 2007 staan de rotstekeningen op de Unesco-werelderfgoedlijst waardoor dit bijzonder gebied beschermd wordt. De Brandberg was 120 miljoen jaar geleden een vulkaan en bezit nu het hoogste punt van Namibië, Königstein (2.573m). De grotten in deze omgeving werden veel door de San gebruikt voor onderdak. Hier vind je nog een bekende rotstekening, de White Lady of the Brandberg. Deze tekening heeft een grote van 40cm en is erg beroemd door de vele achterliggende theorieën die onderzoekers bedachten. Het meest recente vermoeden is dat het helemaal geen vrouw is waardoor de naam niet klopt. In een straal van 1km rond de White Lady vind je rotstekeningen van o.a. leeuwen, giraffen en struisvogels.
Een bijzonder natuurfenomeen is de Burnt Mountain. Doordat de zonnestralen erop vallen, wordt het een caleidoscoop met de kleuren rood, oranje, grijs en paars. Een schitterend schouwspel. Hier dichtbij liggen de Organ Pipes, loodrechte platen van 130 tot 150 miljoen jaar oud die naar de hemel wijzen. Als je hier voor staat, lijkt het net op een kerkorgel, vandaar de naam.
De ‘Matterhorn of Namibia’ is de Spitzkoppe, een 1.728m hoge berg. Het Spitzkoppe Community Project wordt gerund door de lokale Damara’s. Zij verzorgen o.a. een camping rondom Spitzkoppe en rondleidingen. Hier maak je fantastische wandelingen door het landschap en klimmend over de rotsen. De gids wijst op de rotstekeningen die hier verscholen liggen en neemt je mee naar de Natural Bridge. 
Ten oosten van Khoriax ligt een 35m hoge monoliet, genaamd Vingerklip. Ten westen van Khorixas ligt het Petrified Forest, ofwel het ‘Versteende Woud’. Tijdens een wandeling met een gids zie je de overblijfselen van 50 bomen die hier al 240 tot 300 miljoen jaar liggen. De bomen zijn versteend en zeer bijzonder om te zien. Een extraatje als je het Versteende Woud bezoekt, is dat je ook de Welwitschia mirabilis ziet. Dit zijn planten van wel 1.000 jaar oud die werden ontdekt in 1852 door de Duitse botanist Dr. Friedrich Welwitsch. 
Verblijf van twee nachten in Adventure Camp. 

Dag 9  Damaraland - Twyfelfontein

Echte grenzen zijn er voor Damaraland niet aan te geven. Het ligt eigenlijk tussen Kaokoland, de Skeleton Coast, de Namib-woestijn en Waterberg in. 
Dit gebied is samen met Kaokoland het minst bevolkte van Namibië en wordt voornamelijk bewoond door de Damara’s. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners en verwant aan de Khoikhoi, die in het verleden ook wel Hottentotten genoemd werden. Zij spreken een taal met klikken die makkelijk te onderscheiden is van andere Namibische dialecten.

Dag 10  Kaokaland – Sesfontein

Kaokoland is één van de wildste gebieden in Namibië, met een bevolkingsdichtheid van een persoon per 2km² (1/4 van het nationale gemiddelde). 
De meest vertegenwoordigde etnische groep wordt zijn de Himba, goed voor ongeveer 5.000 van de in totaal 16.000 inwoners van Kaokoland. De belangrijkste nederzetting in Kaokoland was de stad Opuwo, gedomineerd door de Himba die zich hebben weten aan te passen aan het soms godverlaten landschap. De omstandigheden kunnen behoorlijk ontmoedigend zijn door het ruige landschap en de minimale ontwikkeling. Waterbronnen zijn schaars en liggen ver uit elkaar. Een bezoek aan Kaokoland is op zijn zachts gezegd dan ook een avontuur op zich.
Vanaf hier kan je een authentieke beleving verwachten met o.a. de woestijnolifanten en/of lokale Himba- en Hererodorpen. Je trekt diep het gebied in om op gepaste wijze kennis te maken met de gewoonten en gebruiken van de nomaden. Hier kom je in aanraking met de cultuur van de Himba. Zo’n dorp bestaat uit verschillende cirkelvormige kralen met elk een familie- of dorpshoofd. Het is een onvergetelijk zicht om een geheel (inclusief haren en ontbloot bovenlijf) met oker en geitenvet ingesmeerde vrouw of man te zien. Bewonderenswaardig omdat je kan spreken van een harmonieuze botsing van 2 totaal verschillende werelden. Kortom, het is een mooie ervaring een volk te zien dat zijn eigenheid bewaart, ondanks de opgang van een westerse wereld.
De Khowarib Lodge is prachtig gelegen aan de oever van de Hoanib-rivier, aan de rand van Kaokoland. De lodge is opgebouwd uit traditionele Afrikaanse materialen.

Dag 11  Hoanib-vallei

Het gaat richting de droge rivierbedding van Hoanib. Je verkent delen van de rivier op zoek naar de woestijnaangepaste olifanten (waarnemingen van dieren zijn nooit een garantie). 
Het Kaokoland-gebied strekt zich uit van de Hoanib- tot de Kunene-rivier. In het zuiden is het over het algemeen droog en rotsachtig. Niettemin zijn er verschillende rivieren en watervallen waarvan de de Ruacana- en de Epupa-watervallen de meest opvallende zijn. Het noordelijke deel van Kaokoland is groener, met bloeiende valleien.

Dag 12  West-Etosha

Het Etosha Nationaal Park is het voornaamste wildpark van Namibië. De naam Etosha is te vertalen naar ’plaats van spiegels’ of ’plaats van droog water’ of ’de grote witte plaats’. 
Etosha lijkt inderdaad een eindeloze witte vlakte waar stof dwarrelt en de zon aan de horizon zindert. De witte vlakte wordt gevormd door een enorme zoutpan van 110 bij 60km waarmee het een kwart van de totale oppervlakte van het park bestrijkt. In feite speelt het meeste leven zich rondom de zoutpan af, zeker in het droge seizoen. Als er regen valt in de hoger gelegen rivieren, zal de pan zich met enkele centimeters water vullen. Een enkele keer regent het zoveel dat de pan compleet onder water komt te staan. Ooit had het meer de afmetingen ter grootte van België. Miljoenen jaren geleden is het water reeds opgedroogd. In de San-cultuur bestaat een legende waarin een San-groep, lang geleden, Heiqum-strijders tegenkwam die alle San-mannen en San-kinderen vermoordden. Eén van de overlevende San-vrouwen is huilend met haar dode kind onder een boom gaan zitten. Haar zilte tranen hebben het meer gevuld. Toen het water opdroogde, bleef er alleen wit zout over. In de winter van 2006 heeft de pan meer water gekregen dan in de decennia ervoor. Ook het safari-leven speelt zich voornamelijk rondom de pan af, en dan specifiek aan de zuidelijke en oostelijke kant waar de accommodatie is gevestigd. Het westelijke deel van het park, westelijk van Ozonjuitji M’Bari is niet openbaar toegankelijk. 
De Etosha Oberland Lodge wordt geopend op maart 2020 en ligt in een privénatuurpark grenzend aan het Etosha National Park. De lodge biedt een uitnodigende lobby, restaurant en bar met een aangrenzende lounge met vuurplaats. Om de ervaring te verbeteren, worden gasten uitgenodigd om te genieten van een uitkijkdek en een zwembad, evenals gratis wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. De accommodatie bestaat uit 18 prachtig ingerichte chalets die comfortabele voorzieningen bieden, zoals een eigen badkamer, een buitendouche, een eigen zonneterras, dat is uitgerust met comfortabele stoelen. Tot de verdere faciliteiten behoren airconditioning, een thee- en koffiezetapparaat met koelkast, muskietennetten, een haardroger en een kluisje. De Etosha Oberland Lodge wordt geopend op maart 2020 en ligt in een privénatuurpark grenzend aan het Etosha National Park. De lodge biedt een uitnodigende lobby, restaurant en bar met een aangrenzende lounge met vuurplaats. Om de ervaring te verbeteren, worden gasten uitgenodigd om te genieten van een uitkijkdek en een zwembad, evenals gratis wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. De accommodatie bestaat uit 18 prachtig ingerichte chalets die comfortabele voorzieningen bieden, zoals een eigen badkamer, een buitendouche, een eigen zonneterras, dat is uitgerust met comfortabele stoelen. Tot de verdere faciliteiten behoren airconditioning, een thee- en koffiezetapparaat met koelkast, muskietennetten, een haardroger en een kluisje.
De Etosha Oberland Lodge is gelegen in een privaat natuurpark, in het noorden grenzend aan het Etosha National Park, met de Andersson Gate op zo’n 12km afstand. Met een klein aantal chalets de perfecte plek om te genieten van de indrukwekkende natuur. Verblijf van een nacht.

Dag 13  Etosha East

Vandaag trek je naar het oosten van het Etosha Nationaal Park. Dit doe je door het park, vanuit het Ongava Private Game Reserve, te doorkruisen. 
Dit meer dan 20.000ha grote reservaat is het leefgebied van leeuwen, luipaarden, olifanten, koedoe’s, zebra’s, impala’s en zwarte neushoorns. Tijdens de Namibische zomermaanden is het Onguma Private Nature Reserve een waar vogelparadijs. Duizenden vogels migreren naar de wetlands die gecreëerd worden door de regen. Er komen hier zo’n 300 vogelsoorten voor.
Je verblijft 2 nachten in de Onguma Bush Lodge, gelegen op een bergrug met een fantastisch uitzicht op de savanne.

Dag 14   Etosha East

De waterhole trekt de hele dag door dieren, die je al van ver ziet aankomen. Om het je gemakkelijk te maken is er een telescoop om ze nog dichterbij te halen.
Het grote voordeel van een verblijf in het Onguma Private Nature Reserve is dat dit natuurpark niet toegankelijk is voor dagjesbezoekers, maar dat de gasten ook daadwerkelijk in één van de vier lodges moeten verblijven om het te mogen bezoeken. Je maakt de hele dag een gamedrive in het Etosha Nationaal Park.

Dag 15  Waterberg - Okonjima

Het savannelandschap ten noorden van Windhoek heeft de hoogste dichtheid van cheeta’s van Afrika. Concurrentie van leeuwen en luipaarden ontbreekt en op de gigantische (wild)boerderijen is voedsel genoeg. 
Niet alle boeren zijn echter blij met de cheeta’s, zodat er nog wel eens eentje wordt geschoten. De Africat Foundation ontfermt zich over deze dieren. 
Je verblijft in het Okonjima Plains Camp, een safarilodge met verschillende verblijfsmogelijkheden nabij de Omboroko-bergen in de omgeving van Waterberg. De kleinschaligheid van Okonjima verzekert je van alle rust om geheel te ontspannen te midden de prachtige savanne. De kamers kijken uit op de tuin en de vuurplaats. Ze liggen dicht bij het zwembad en de gemeenschappelijke ruimtes. Behalve accommodatiemogelijkheden, herbergt Okonjima ook de Africat Foundation, opgericht in 1992 door Wayne en Lise Hanssen. Hun dochters hebben ‘broadcasting’ gestudeerd en mede hierdoor waren de cheeta’s vaak te bewonderen in documentaires van National Geographic. In dit gebied heb je een relatief grote kans een cheeta of luipaard in het wild te zien. Je kan ook het opvanghuis van de dieren bezoeken. Een bijzondere gelegenheid voor liefhebbers van de grote katten van Afrika. De stichting zet zich tevens in voor een groter bewustzijn voor het behoud van cheeta’s en andere katachtigen onder de lokale bevolking. 
De stichting informeert en geeft les over de dieren, en leert lokale boeren hoe ze hun vee kunnen beschermen tegen de katachtigen, zonder deze te hoeven doden. Bovendien verzorgt Africat gewonde katachtigen en voedt welpjes die hun moeder verloren zijn op, waarna de dieren weer worden uitgezet.

Dag 16 Windhoek ✈ Brussel

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Brussel.

Dag 17 Brussel

Aankomst in Brussel.
Praktisch

Praktisch

Inclusief

  • Vluchten, inclusief taksen
  • Vervoer per comfortabele 12-seater met Namibische chauffeur
  • Verblijf in comfortabele lodges/camps
  • Maaltijden zoals aangegeven in het programma
  • Fooien voor de bagage
  • Toegangsgelden voor de Nationale Parken
  • Alle safari-activiteiten
  • Halve liter water per persoon per dag
  • Nederlandstalige begeleiding vanaf Brussel
  • Bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Exclusief

  • Annulatie- en/of bijstandsverzekering
  • Dranken
  • Persoonlijke uitgaven
  • Fooien voor de driver/ranger

Meer informatie

  • Van inschrijving tot 6 maanden voor afreis: 30% van de totale reissom
  • Van 6 tot 3 maanden voor afreis: 75% van de totale reissom
  • Minder dan 3 maanden voor afreis: 100% van de totale reissom
  • Asteria Expeditions

  • De voorgestelde reis kan onderhevig zijn aan wijzigingen in het programma en/of aan de prijs. Gelieve je te wenden tot je reiskantoor voor een volledige offerte op maat.

Namibië Land van het droge water - Nederlandstalig begeleide groepsreis - Vertrek op 04/10/25

Namibië Land van het droge water - Nederlandstalig begeleide groepsreis - Vertrek op 04/10/25

  • € 7990 p.p. 17 dagen

Vraag een offerte aan