Deze Italiaanse monumenten moet je minstens één keer in je leven zien

Deze Italiaanse monumenten moet je minstens één keer in je leven zien

Deel dit artikel

“Vedi Napoli e poi muori”, zeggen de Italianen wel eens. Je moet Napels gezien hebben voordat je sterft. Al breiden we dat gezegde graag wat uit. Italië ligt namelijk bedekt met indrukwekkende, historische monumenten. We selecteerden er acht die je simpelweg minstens één keer moet gezien hebben.


 

1. De residenties van het koninklijk huis van Savoye – Turijn

Het huis van Savoye was één van de invloedrijkste adellijke families die Italië ooit gekend heeft. Na de eenmaking van het land in 1861 mocht de familie het koninkrijk zelfs besturen. Hun uitvalsbasis, Turijn, werd de hoofdstad van het land. Vanaf 1563 plantte de familie Savoye hier een reeks indrukwekkende residenties neer. Daarvan behoren er elf tot het UNESCO Werelderfgoed. Je vindt de paleizen, kastelen en villa’s niet alleen in het centrum van de stad. Zo bots je net buiten het centrum op heel wat buitenverblijven.

Savoy residences - ©high fliers, Shutterstock

2. De kapel van Scrovegni – Padua

De fresco’s van de Sixtijnse kapel zijn wereldberoemd. Al kunnen die uit de Cappella degli Scrovegni er best aan tippen. Ze zijn van de hand van de Italiaanse kunstschilder Giotto. Hij beschilderde de muren en het plafond van de kapel in opdracht van de eigenaar van het gebouw, Enrico Scrovegni. Giotto had in totaal 885 dagen nodig. In 1305 was zijn werk af. De fresco’s beelden passages uit het Oude en Nieuwe Testament af. Vooral de levendige blauwe tinten vallen op. Giotto liet zijn prachtige ultramarijne kleurpigmenten invoeren via Venetië en oogstte er veel succes mee.

3. De kathedraal van Siena – Siena

In het hart van Siena betreed je de Duomo di Santa Maria Assunta, de majestueuze kathedraal van Siena. Die is zowel langs de binnen- als buitenkant een lust voor het oog. Buiten bewonder je de zwart-witgestreepte gevel, de vele Romaans-Gotische details en de imposante koepel. Binnen gaat vooral de marmeren vloer met de aandacht lopen. Daarop zie je 56 passages uit de Bijbel afgebeeld. Daarnaast huisvest de kathedraal werken van beroemde kunstenaars als Donatello, Michelangelo en Bernini. 

4. Lecce

Beschouw Lecce gerust als één groot monument. Deze charmante stad nestelt zich in de hak van de Italiaanse laars. Vanop de paradijselijke stranden neem je een verfrissende duik in de Adriatische Zee. Al loont vooral de historische binnenstad de moeite. Welke pareltjes zeker thuishoren in je fotoalbum? De barokke Basilica di Santa Croce en de triomfboog Porta Napoli die je naar de basiliek leidt, het Romeins amfitheater en de dom van Lecce aan Piazza del Duomo.

Lecce - ©LauraVl, Shutterstock

5. De kathedraal van Monreale – Palermo

Dankzij z’n strategische ligging kende Sicilië doorheen de geschiedenis heel wat buitenlandse invloeden. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde het eiland zelfs een eigen kunststijl: de Arabisch-Normandische cultuur. Vooral in de stad Palermo bleven er enkele bouwwerken uit die tijd bewaard. UNESCO riep in totaal negen Arabisch-Normandische gebouwen in de stad uit tot werelderfgoed. Net buiten het centrum van Palermo is ook de kathedraal van Monreale een uitstekend voorbeeld van deze bouwstijl. De gevel van de kathedraal lijkt eerder sober. Terwijl je binnen verblind wordt door ontelbare, goudkleurige mozaïeksteentjes.

Palermo - ©DaLiu, Shutterstock
Palermo - ©Tamas Gabor, Shutterstock (2)

6. De Trevifontein – Rome

Net als het Colosseum is de Trevifontein een absolute must-see voor wie Rome bezoekt. In de hoofdrol hier: de Griekse god Oceanus. Hij staat centraal in het beeldhouwwerk, bovenop zijn strijdwagen. Die wordt voortgetrokken door twee paarden. Opvallend: het ene dier is rustig, het andere wild. Wat symbool staat voor de twee gezichten van de zee. Heel wat toeristen gaan met hun rug naar het water staan en gooien over hun schouder een muntje in de fontein. Daarmee wensen ze dat ze ooit naar Rome mogen terugkeren. Vlakbij de Trevifontein ontdek je de archeologische site Vicus Caprarius. Dit oude Romeinse huis ligt maar liefst 9 meter onder het straatniveau.

Fodduntain di Trevi - ©Anton Aleksenko, Getty

7. Het paleis van Caserta – Caserta

Met z’n 1.200 kamers, 34 traphallen en oppervlakte van 47.000 vierkante meter is la Reggia di Caserta la Reggia di Caserta het grootste koninklijke verblijf ter wereld. De constructie ervan begon in 1752, in opdracht van koning Charles de Bourbon. Binnen spot je heel wat beeldhouwwerken en fresco’s. Al gaat vooral de grote trappenhall met de aandacht lopen. Die bestaat uit 116 hagelwitte, marmeren traptreden. Ook buiten val je val de ene verbazing in de andere. In het koninklijk park flaneer je langs weelderige fonteinen, betoverende watervallen en romantische Engelse en Italiaanse tuinen. 

Reggia Caserta - ©Takashi Images, Shutterstock


 

8. De nuraghi van Barumini – Sardinië

De barok, renaissance, gotiek … lieten allemaal hun sporen na in Italië. Sommige monumenten en bouwwerken voeren je zelfs nóg verder terug in de tijd. Zo werd het eiland Sardinië al tijdens de prehistorie bewoond. Dat bewijzen de nuraghi. Deze cirkelvormige torens dateren uit de bronstijd en staan verspreid over het ganse eiland. De meest indrukwekkende toren? Dat is de 18 meter hoge nuraghe van Barumini. Die wordt geflankeerd door vier kleinere torens. Bezoekers verkennen het torencomplex te voet en koelen nadien af op de tropische stranden van Sardinië.




Dit artikel kwam tot stand in samenwerking