Jamaica: een rondleiding

Jamaica: een rondleiding

Deel dit artikel

Met ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar, is Jamaica een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in het Caribische gebied. Het beeld dat we allemaal kennen – van de tropische zandstranden – is echter maar één van de vele gezichten van Jamaica. Wij geven je hier een virtuele rondleiding langs het eiland.

Het noorden: de toeristische badplaatsen
De meeste toeristen vliegen naar de populaire badplaats Montego Bay en blijven daar. Je kunt er genieten van een tropische vakantie vol zon, zee, witte zandstranden, winkelen, gezellig eten en een swingend nachtleven. Op iets meer dan anderhalf uur rijden van Montego Bay ligt Ocho Rios – de tweede populaire badplaats. Daar kun je de watervallen van Dunn’s River Falls beklimmen, met een bobslee de bergen afdalen in Mystic Mountain Park, of met een kabelbaan over de kruinen van het regenwoud zweven. In Dolphin Cove kun je met dolfijnen, haaien en pijlstaartroggen zwemmen.

Port Antonio: idyllische havenstad
Vanuit Ocho Rios is het ongeveer twee uur rijden tot in Port Antonio. Dat is een kleine, idyllische havenstad die leeft van de export van bananen. Dit betoverend groen tropisch stukje van Jamaica is de perfecte uitvalsbasis om excursies te doen in de regio. Wat zeker niet op je lijstje mag ontbreken: de Blue Lagoon, de Blue Mountains bergketen en het bijbehorende Nationale Park, de Rio Grande die je kunt afdalen per bamboevlot, en de typische Jamaicaanse keuken die je kunt proeven in Boston Bay, de bakermat van de jerk. Je kunt Port Antonio ook vanuit de luchthaven van Kingston bereiken.

Kingston: cultuur en geschiedenis
Vanuit Port Antonio is het iets meer dan twee en een half uur rijden naar de hoofdstad Kingston. Kingston is een ideale bestemming voor wie de geschiedenis van het land wil leren kennen. Je kunt er bijvoorbeeld het huis bezoeken van Jamaica’ s eerste donkere miljonair, George Stiebel. Maar ook de muziekgeschiedenis van Jamaica heeft zijn wortels in Kingston. Het is daar dat Bob Marley de basis legde voor de reggae muziek. Een bezoek aan het Bob Marley museum hoort dus zeker thuis op je lijstje. Bezoek ook de National Gallery voor een interessant overzicht van Jamaicaanse en Caribische kunst, en Port Royal, een voormalige piratenstad bekend uit de films van “Pirates of the Caribbean”. Castelton botanical gardens is de grootste botanische tuin van het Caribische gebied.

De ongerepte zuidkust
De zuidkust van Jamaica is nog zo goed als onaangetast door het toerisme. Hier vind je geen luxe hotels of een druk nachtleven, maar wel kleine verborgen baaien, stranden en ongerepte natuur. Toch valt er heel wat te ontdekken, zoals de Black River met zijn krokodillen, het rustige strand van Treasure Beach, de pittoreske YS Falls watervallen, de vuurtoren van Lover’s Leap, en Appelton Estate, de oudste rum distilleerderij van het Engelssprekende Caribische gebied. Of bezoek Pelican Bar, gelegen midden op zee. Deze streek is voor de liefhebbers van het echte Jamaica.

Negril – paradijselijk luilekkerland
De fantastische stranden, het kristalhelder water, de spectaculaire kliffen en een zeer ontspannen sfeer maakt van Negril een geliefde vakantieregio in Jamaica. Dit voormalige vissersdorp was ooit erg populair bij hippies, en de ongedwongenheid is er nog steeds heel erg aanwezig. Laagbouw hotels en resorts, villa’s, kleine pensions, clubs en strandbars strekken zich uit langs van het poederwitte strand. Voor ontspanning zorgen de relaxte bewoners en hun reggae-ritmes. Van over de hele wereld komen mensen Rick’s Café bezoeken om er te zien hoe moedige Jamaicanen van de rotsen in de azuurblauwe zee duiken.

Heb je gekozen?
Misschien zijn de tropische stranden in het noorden van Jamaica echt iets voor jou.  Of heb je zin gekregen in een rondreis? Misschien will je twee steden combineren? Of een rondreis met een weekje strand eraan vast? Alles kan. Vraag ons gerust om advies. Samen stippelen we de reis naar Jamaica uit die perect past bij jouw verwachtingen.