Enkele hoogtepunten tijdens deze reis
Lemureneiland
Deze toeristische attractie maakt het mogelijk enkele lemuursoorten van dichtbij te observeren en fotograferen. Op het hoofdeiland kunnen we 3 lemuursoorten zien, waaronder de kleine bamboelemuur (hapalemur griseus), de bruine lemuur (fulfvus fulvus) en de gekraagde lemuren (varecia variegata). Op een nabijgelegen eiland kunnen we de mooie goudkleurige gediadeemde sifaka (Propithecus diadema) observeren. Het oorspronkelijk doel van dit reservaat was gekwetste lemuren te verzorgen vooraleer ze terug in het regenwoud los te laten. Door de jaren heen zijn ze langer op het eiland gebleven en werden er kleintjes geboren en is het project uitgegroeid tot een populaire toeristische uitstap. De lemuren worden hier gevoed door het personeel van het reservaat, maar ze leven in een natuurlijke omgeving van eucalyptusbomen en guavastruikjes. Door de frequente aanwezigheid van toeristen op het eiland vrezen de dieren de mens niet meer en kan men ze gemakkelijk benaderen en fotograferen.
Avondwandeling
Met de hulp van een natuurgids zal u o.a. de dwergmuismaki (Microcebus Murinus), ’s werelds kleinste primaat kunnen observeren. Dit klein lemuurtje weegt slechts 50 gram en is niet veel groter dan een muis. Talrijke kameleonsoorten, die overdag moeilijk te zien zijn, vindt men moeiteloos na de zonsondergang. We maken eveneens kans kleurrijke kikkertjes (Mantella, Mantidactylus en Boophis), zeldzame insecten en ook de bladstaartgekko, de koning van de camouflage (Uroplatus Sikorea) te zien. Met een beetje geluk komt u ook de boa van Madagaskar (Sanzinia Madagascariensis) tegen. Dankzij de vreemde natuurgeluiden van de nachtdieren wordt de avondwandeling een spannende uitstap voor iedere natuurliefhebber.
Nationaal Park Andasibe
Dit park is de beste plaats om o.a. de grootste der lemuren, de Indri Indri te observeren. In het nationaal park van Andasibe kunnen we ook de fotogenieke goudkleurige gediadeemde sifaka’s zien. Dankzij een ecologisch project ter bescherming van deze zeldzame lemuursoort werden een tiental jaar geleden enkele van deze dieren in het park geïntroduceerd. Vandaag is de populatie gediadeemde sifika’s flink gestegen en vormen ze verschillende groepen die men tijdens een wandeling kan spotten. De kleinere bamboe lemuren en de talrijke bruine lemuren kan men hier ook observeren. Naast de 11 lemuursoorten telt het park 119 vogelsoorten en 39 reptielsoorten, waaronder 6 kameleonsoorten. Ook de flora van Andasibe is indrukwekkend en telt meer dan 1.200 verschillende planten en bomen, waarvan meer dan 100 orchideesoorten en talrijke varen- en palmsoorten die men tijdens een wandeling kan zien.
Betsimisaraka dorp
Ze leven aan de oostkant van Madagaskar in een uitgestrekt gebied dat van het Noorden tot bijna volledig het Zuiden van het eiland loopt. De Betsimisaraka leven vooral van landbouw en visvangst. Het klimaat in deze vochtige en warme streek is ideaal voor de lokale rijstproductie, maar ook voor de productie van de meest uitgevoerde specerijen zoals vanille, kaneel, kruidnagel en peper. De heerlijke lychee die u met Kerst degusteert komen eveneens uit deze streek. De bevolking van Andasibe leeft, dankzij haar ligging vlak bij de nationale parken en natuurreservaten grotendeels van toerisme. Tientallen natuurgidsen en honderden hotelbedienden zorgen hier voor de duizenden toeristen die vanuit de hele wereld naar Andasibe afreizen.
Nationaal Park Ranomafana
Dit nationaal park werd opgericht in 1991, 5 jaar na de herontdekking van de gouden bamboelemuur (Hapalemur Aureus) die er sinds 1920 niet meer gezien was en waarvan men dacht dat hij uitgestorven was. Het tropisch regenwoud van Ranomafana is een parel van biodiversiteit. Hier vindt men 12 verschillende lemuursoorten, 115 vogelsoorten, 90 vlindersoorten, 98 amfibiesoorten en 62 reptielsoorten. Het Valbio centrum van Ranomafana is het belangrijkste onderzoekcentrum van Madagaskar. Elk jaar ontdekken biologen uit de ganse wereld hier nog nieuwe planten- en diersoorten. Tijdens de wandeling gaan we o.a. op zoek naar de verschillende soorten bamboelemuren en de mooie Milne - Edwards Sifaka die in dit regenwoud leeft. Het regenwoud van Ranomafana is een heuvelachtige jungle met talrijke riviertjes, brugjes en watervallen. Het park telt duizenden endemische planten waaronder een groot aantal varens, palmbomen en orchideeën.
Anja
Het dorpsreservaat van Anja is een succesvol ecologisch project dat sinds haar oprichting verschillende internationale prijzen won. 20 jaar geleden telde de populatie ringstaartlemuren in het woud rond Anja slechts 150 lemuren en deze populatie verzwakte snel. Ontbossing en jacht was de grootste bedreiging voor deze primaten. Het oprichten van dit project had als doel de lokale bevolking duidelijk te maken dat de aanwezigheid van ringstaartlemuren een bron van inkomsten kon betekenen en dat het beschermen van deze dieren zowel op ecologisch als economisch vlak belangrijk kon zijn. Dankzij het succes van het project zijn er vandaag meer dan 600 ringstaartlemuren in het woud rond Anja en jaarlijks worden in september tientallen kleintjes geboren. Een korte wandeling door dit woud volstaat om deze schattige lemuurtjes te observeren.
Nationaal park Zombiste Vohibasia
Het nationaal park van Zombitse Vohibasia is gelegen langs de Route Nationale 7 tussen het prachtige Isalo Massief en de drukke havenstad Tuléar ten Zuidwesten van Madagaskar. Dit park bestrijkt een oppervlakte van 36.308 ha en is een geïsoleerd tropisch droog woud met een unieke fauna en flora. Zombitse Vohibasia staat helemaal bovenaan het verlanglijstje van elke ornitholoog, dankzij de aanwezigheid van 60 vogelsoorten, waarvan de helft endemische en zeldzame soorten zijn. Ook op gebied van lemuren is dit park een absolute topper. Het park telt 8 verschillende lemuursoorten, waarvan 1 soort endemisch is aan het park. Men kan er vaak enkele grote groepen Verreaux Sifaka of witte dansende lemuren observeren en in de holte van de bomen vindt men er ook wel eens het schattige Zombitse Sportive lemuurtje, een nachtelijke lemuursoort dat men enkel in dit nationaal park kan zien. Ondanks deze streek heel droog is, is de flora van Zombitse Vohibasia boeiend. In dit park groeien reusachtige baobabs, indrukwekkende wurgvijgen (strangler figs) en talrijke endemische bomen en planten van de Euforbiaceae familie (wolfsmelkachtigen). In het najaar kan men er prachtige orchideeën zien.
Reniala
In deze streek is ontbossing een probleem, maar dankzij dit initiatief werd een prachtig stukje stekelwoud gered. Het reservaat telt honderden verschillende plantensoorten, waaronder enkele indrukwekkende baobabs en verschillende endemische medicinale planten (o.a. Aloës en Euphorbiaceae) die vandaag nog gebruikt worden door de lokale Vezo bevolking. Naast de spectaculaire flora staat dit park ook gekend voor de aanwezigheid van zeldzame vogelsoorten. Ornithologen zien Reniala als een absolute topper.
Ambohimanga
Het dorpje Ambohimanga of “Blauwe Heuvel” is gelegen op 21 km ten Noorden van Antananarivo en was ooit de hoofdstad van Madagascar. Vandaag is het enkel nog een pittoresk dorpje en behoort Het Koninklijk Paleis van Ambohimanga tot het Werelderfgoed van UNESCO. Toeristen bezoeken deze plaats om iets bij te leren over de periode van de koningen en koninginnen van Madagascar, maar voor de lokale Merina bevolking is deze plaats een heilige site. In de tuinen van het paleis worden nog regelmatig zeboes, eenden of kippen geslacht als offer aan de Koning Andrianampoinimerina. Het paleis werd gebouwd uit Palissanderhout volgens het “Trano Kotona” -model van de traditionele huisjes van de hoogplateaus uit de 18 de eeuw. Het is een primitieve constructie en het paleis telt slechts 1 kamer, maar elk object en elke plaats heeft zijn betekenis.
Naast dit paleis staat het zomerpaleis van de koninginnen dat later gebouwd werd de Fransman Jean Laborde, minaar van de konin gin Ranavalona I. Dit gebouw met balkonnetjes is duidelijk meer van Europese stijl en is tot vandaag de dag nog het model van de huisjes die we in de talrijke dorpjes op de hoogplateaus hebben gezien. Deze 2 paleizen zijn omringd door oude ficussen en jacaranda’s. In de mooie tuinen treffen we Aloë’s, Euphorbia’s en Agaven en met een beetje geluk zien we de kleurrijke gekko’s en kameleons die in alle vrijheid op deze unieke site leven.