Cultuur

Peru kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Elk dorp heeft zijn eigen feestdagen ter ere van de beschermheilige. Kerst en de week voor Pasen worden uitbundig gevierd. Andere belangrijke religieuze feestdagen in Peru zijn Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december).
 
Belangrijke officiële feestdagen in Peru zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
24 juni: Inti Raymi, het Zonnewendefeest van de Inca’s
29 juni: San Pedro y San Pablo
28 en 29 juli: Fiestas patrias, Onafhankelijkheidsviering
30 augustus: Santa Rosa de Lima
8 oktober: Slag om Angamos
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
De bevolking van Peru is erg vriendelijke, locals begroeten elkaar dan ook uitgebreid. Mannen omhelzen elkaar, of geven schouderklopjes. Vrouwen geven elkaar een hand, maar als ze elkaar goed kennen is ook een kus op de wang gebruikelijk.
Peruanen hechten belang aan een verzorgd uiterlijk. Vrouwen die zich (te) bloot kleden, kunnen op extra aandacht rekenen. Mannen dragen bijna nooit een korte broek en t-shirt. Kleed je dus steeds zedig wanneer je door minder bekende gebieden reist, uit respect voor de lokale bevolking.
 
Lokale specialiteiten
In Peru is lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt is vaak zeer klein, hoewel in hotels wel ontbijt geserveerd wordt voor toeristen. Peruanen eten hun avondmaal vaak pas na 20u of zelfs later. Lokale restaurants hebben steeds een dagmenu, dat vaak bestaat uit soep, rijst met vlees en gelatinepudding met thee.

Peru, het land van eeuwenoude tradities en festivals, schitterende ruïnes en het mysterieuze Machu Picchu. Het land biedt de ideale mix van culturele hoogtepunten en betoverende landschappen. Kijk je ogen uit in de bergen en wandel langs het adembenemende Titicacameer, laat je verbazen door de vulkaanlandschappen en bewonder de vele llama’s.
 

Landen-ABC

Ligging:
Aan de westkust van Zuid-Amerika, grenzend aan Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.

Ruwe indeling:
Peru kan opgedeeld worden in 3 gebieden: Costa, Sierra en Selva. De Costa is een lang, woestijnachtig kustgebied, één van de droogste gebieden op aarde! De Sierra bestaat uit de Andes met pieken tot 6000 meter hoogte. Hier ligt de hoogste berg van Peru, de Huascaràn (6768 meter). Op het grensgebied van Bolivia en Peru ligt het Titicacameer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. De Selva, het tropische regenwoud, ligt in het oosten. Dit tropische laagland is onherbergzaam en erg dunbevolkt. 

De hoofdstad:
Lima

De taal:
Spaans, Quechua, Aymara

Munteenheid:
Sol

De seizoenen:
Peru ligt zuidelijk van de evenaar. Daardoor zijn de seizoenen tegenovergesteld aan België. Het klimaat wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes. Ten westen van de Andes ligt de kurkdroge woestijn. In het laagland is het erg tropisch en vochtig. In de valleien is het gematigd koel, en in het hoogland kunnen de temperaturen snel dalen, tot zelfs onder het vriespunt.

Peru praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Peru reist, heb je geen visum nodig. Wel een geldig paspoort dat bij vertrek uit Peru nog minimaal zes maanden geldig is.

Tijdsverschil:
In de zomer is het in Peru 7 uur vroeger dan in België. In de winter is dit 6 uur.

Kledijtips:
Voor peru is luchtige en lichte kleding een must. Ook fleece, eventueel thermisch ondergoed, een muts, handschoenen, dikke sokken en een winddichte jas zijn geen overbodige luxe in de bergen. Korte t-shirts en broeken kan je ook meenemen, maar denk eraan dat er veel muggen in Peru voorkomen.

Reisstekker/spanning:
De netspanning is in Thailand net als bij ons 220 volt. Belgische stekkers passen niet in de stopcontacten, een reisstekker is ten zeerste aangeraden.

Vervoer:
De afstanden in Peru zijn vaak erg lang, daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Ook taxi’s zijn makkelijk en erg goedkoop.

Ga je toch met de auto op weg, dan is het belangrijk om je rijbewijs steeds bij je te hebben. Een internationaal rijbewijs is enkel verplicht wanneer je de auto voor meer dan 30 dagen wil huren. Wee ook erg voorzichtig: huurauto’s zijn vaak in slechte staat, net als de wegen, bestuurders rijden vaak snel en agressief en verkeersborden zijn klein en onduidelijk. Autodiefstal komt geregeld voor, en benzine is erg duur.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar Peru zijn geen inentingen verplicht, maar wel aangeraden. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Wees voorzichtig in de zon en zet bij voorkeur steeds iets op je hoofd. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Ook eet je best niet van eetkraampjes langs de weg.

Wanneer je door Peru reist, kom je al snel op 2500 meter hoogte. Hier bestaat de kans op hoogteziekte. Je kan dit voorkomen door voldoende te drinken, tot wel 3 liter per dag. Krijg je toch een stevige hoofdpijn of word je misselijk, informeer dan je gids, of daal zo snel mogelijk weer af.
 

Openingstijden:
De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Natuurlijk houden niet alle winkels zich hieraan. ’S Ochtends kan je ook in elk dorp een ochtendmarkt vinden.
 

Geldzaken:
Je kan bijna overal geld afhalen met je bankkaart. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor Peru, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen met je creditcard is ook mogelijk. Het is raadzaam om ook wat US dollars mee te nemen. Deze worden ook overal aanvaard.

Souvenirtips:
Wat je zeker moet meebrengen uit Peru, is Alpaca wol. Je kan deze los vinden, maar ook in de vorm van truien, sjaals en dekens. Aan straatkraampjes en markten is afdingen de norm. Zorg ook dat je genoeg cash geld bij je hebt, want met de kaart betalen kan hier niet.