Welkom in Griekenland, een land van eeuwenoude beschavingen en zonovergoten ruïnes uit een ver en glorieus verleden. Met kusten die uit een magazine lijken te komen, heerlijk azuurblauw water en schitterende baaien. En vergeet ook de wereldberoemde Griekse cultuur niet, met haar inspirerende cuisine en haar vele volksdansen. De Griekse ruïnes mogen dan eeuwenoud zijn, Griekenland leeft. En dat voel je!
 

Landen-ABC

Ligging:
In Zuidoost-Europa. Griekenland bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Het grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. De grootste eilanden zijn Kreta, Evia, Lesbos en Rodos.

Ruwe indeling:
Griekenland bestaat voor bijna 80% uit bergen, met als hoogste top de Olympus en tussen al deze de kalkbergen liggen kleinere hoogvlaktes. In het noordwesten ligt het Pindus Gebergte. Het land heeft heel veel schitterende golven en baaien met zandstranden.

De hoofdstad:
Athene

De taal:
Grieks

Munteenheid:
Euro

De seizoenen:
Het grootste gedeelte van Griekenland heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent dat de winters zacht zijn en de zomers warm en droog. Enkel in de hoger gelegen gebieden kan het koeler zijn en er valt meer neerslag. In Athene kan het in juni, juli en augustus erg heet zijn.

Griekenland praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Griekenland reist, heb je enkel je Belgische identiteitskaart nodig.

Tijdsverschil:
In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons.  

Kledijtips:
Neem luchtige kleding mee. Een trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Lange mouwen en een lange broek bieden 's avonds bescherming tegen muggen. Stevige wandelschoenen bieden bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen. In restaurants wordt verwacht dat je fatsoenlijk gekleed gaat. Ook In kerken en kloosters dragen vrouwen best hun rok of broek tot over de knie. Mannen dragen een lange broek.

Reisstekker/spanning:
De netspanning is 230 volt. Belgische stekkers passen gewoon in de stopcontacten.

Vervoer:
Griekenland bestaat uit enorm veel eilanden. Als je je wilt verplaatsen tussen de eilanden, ben je dus afhankelijk van de boot of het vliegtuig. De populaire Griekse eilanden hebben vaak een eigen vliegveld. Met de veerboot geraak je ook overal. Op het vasteland is het meest gebruikte vervoersmiddel de bus. De bus heeft een uitgebreider netwerk dan de trein en ook de service is vaak beter. Vanuit Athene vertrekken bussen in alle richtingen van het vasteland. Huur je een auto, hou er dan rekening mee dat je op de meeste snelwegen tol moet betalen. In veel gevallen kun je dit enkel contant betalen.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar Griekenland zijn geen inentingen verplicht. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Wees voorzichtig in de zon en zet bij voorkeur steeds iets op je hoofd. Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het leidingwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
 

Cultuur

Al sinds de Oudheid is kunst een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur. Nog steeds worden in veel antieke Griekse theaters drama's opgevoerd. Het oude Griekenland heeft veel literatuur voortgebracht: poëzie, drama, filosofische en historische verhalen.
 
Culturele gebruiken en gevoeligheden:
Griekenland is bezaaid met schitterende oude kerkjes en kapelletjes, die stuk voor stuk rijkelijk versierd zijn met mozaïeken of fresco's. De familiebanden zijn sterk in Griekenland en bejaardentehuizen zijn er dan ook zeer weinig te vinden, de kinderen verzorgen hun ouders. Als er in Griekenland muziek klinkt, dan wordt ook gedanst. De oudste dans is een rondedans, de syrtos, waarbij mannen elkaar bij de schouder houden en de voorman met een zakdoek met de anderen verbonden is. Hiervan is een wereldberoemde dans afgeleid: de sirtaki!
 

Lokale specialiteiten:
De Griekse keuken is bij iedereen meer dan bekend, maar zijzelf eten het liefst buiten de deur. Daarom zijn er overal restaurantjes te vinden. 's Avonds gaan de meeste restaurants om 19.00 uur open, maar de Grieken zelf komen pas na 21.00 uur. Daarna gaan ze vaak nog naar een café voor een kop koffie of een stuk gebak. Het Griekse menu is redelijk sober en men werkt graag met olijven, tomaten, komkommer, paprika, knoflook, vis, rijst, uien, artisjokken, aubergines, kruiden en witte schapenkaas (feta). Veel voorkomende gerechten zijn moussaka, pilafi, keftedes, kokoretsi, arnaki souvlas, gounoropoulo, souzo-kakia, stifado, kotopita en souvlaki of sardeles. Goede cafés hebben de lekkere katalaba, een mengsel van uitgeperst sinaasappel- en citroensap. Fix is het veel gedronken Griekse bier. De nationale drank is de ouzo, een anijsbrandewijn met een flink alcoholgehalte. Raki is eveneens sterk en scherp van smaak, maar wordt voornamelijk op Kreta gedronken.

Shopping

Geldzaken:
Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, winkels en, restaurants en veel tankstations geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Bedieningsgeld is meestal bij de prijs inbegrepen. Rond het bedrag af of laat het kleine wisselgeld liggen. In de meer upscale restaurants is een fooi van 5-10% gebruikelijk voor een goede service. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden
 

Souvenirtips:
Doorheen heel Griekenland zijn volop souvenirs te koop. Per regio verschillen ze enorm, van de souvenirs uit Athene, tot de prullaria van de Olympische Spelen. Maar ook kunstnijverheid als volkskunst is zeker de moeite waard. Andere leuke souvenirs, die je overal vind zijn keramiek, houtsnijwerk, muziekinstrumenten en borduurwerk.