Veel gestelde vragen over Jamaica

Veel gestelde vragen over Jamaica

Deel dit artikel

Droom je van een vakantie naar Jamaica, maar zit je nog met wat vragen? Op deze FAQ pagina vind je misschien het antwoord.

Hoe lang is het vliegen naar Jamaica?


Vliegen naar Jamaica vanuit Brussel duurt (inclusief tussenstop op de heenreis) tussen de 13 en de 14 uur. Er zijn twee internationale luchthavens op Jamaica: Sangster International Airport (MBJ), drie kilometer ten oosten van Montego Bay, en Norman Manley International Airport (KIN) in het zuiden, op 21 kilometer van Kingston.

Kan ik er een auto huren?


Dat kan, maar opgelet: in Jamaica wordt links gereden. De minimum leeftijd is 21 jaar voor het huren van een auto. Daarnaast beschikt Jamaica ook over een goede busnetwerk, dat door Jamaicanen intensief wordt gebruikt. Voorbeeld is de Knutsford Express. Een goed alternatief zijn de taxi’s. Let daarbij op de licenties van JUTA en JCAL. Deze zijn herkenbaar aan de rode kentekenplaten. De wagens die bij deze organisaties zijn aangesloten kennen vaste prijzen. Vraag er naar voor vertrek.

Wat is de beste reisperiode voor Jamaica?


Jamaica is het hele jaar door warm, maar het is een tropische, groene bestemming. Dat betekent dat een regenbui elke dag wel tot de mogelijkheden behoort. Aan de kust heb je een tropisch klimaat en temperaturen tussen de 25 en de 33 graden. In het hoger gelegen binnenland variëren de temperaturen tussen de 15 en de 22 graden. De regenseizoenen vallen in mei en juni (kleine) en tussen september en november (grote). De minste regen valt tussen december en april: dat is dan ook hoogseizoen in Jamaica. In september en oktober is de kans op orkanen (hoewel steeds relatief klein) het grootst.
 

Heb ik een visum of inentingen nodig?


Toeristen hebben geen visum nodig voor een kort vakantieverblijf. Je dient wel in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na aanvang van de terugreis. Zo ook een geldig retour ticket of een doorreisticket én bewijs van een geboekte eerste overnachting. Inentingen zijn niet verplicht als je direct uit Europa komt. Opgelet! Er geldt wel één uitzondering: Als je binnen 6 weken voor aankomst in een andere tropische bestemming bent geweest waar Gele Koorts heerst, dan moet je tegen Gele Koorts ingeënt worden.

Kan ik trouwen op Jamaica?

Absoluut! Koppels kunnen elkaar het Ja-woord geven op witte zandstranden, bij blauwe lagunes en tussen tropische bloemen. Trouwen kan na een minimum verblijf van 24 uur op Jamaica. Vooraf dienen wel alle gewenste papieren in orde gemaakt te zijn en gecertificeerd te worden. Breng ook een geldig paspoort en een gecertificeerde kopie van je geboortecertificaat mee. Heel wat hotels en agentschappen zijn gespecialiseerd in bruiloften, nemen de organisatie over, regelen de formaliteiten en denken mee bij elke wens. Wist je dat Jamaica in 2014, 2016 en 2017 is uitgeroepen tot de meest toonaangevende trouwbestemming ter wereld?

Jamaica geschikt om met kinderen te doen?

Jamaica is absoluut uitstekend voor families met kinderen. Vele bezienswaardigheden zijn geschikt voor kids vanaf een jaar of 7-8, zoals watervallen beklimmen (meer dan 5) , zwemmen met dolfijnen, kolibries die op je vinger landen, krokodillen bekijken, etc. Vele hotels hebben animatie voor de kinderen en soms een aqua park.
 

Is Jamaica een veilige bestemming?

Jamaica is absoluut veilig! Dingen die je in België niet doet, doe je ook in Jamaica niet. Respect tonen is heel belangrijk, Jamaicanen zijn heel aangenaam, goedlachs en open-minded, altijd in voor een grapje en als ze je iets aanbieden om te kopen dan is een vriendelijk "nee" al voldoende. Er zijn wijken waar je als toerist en gegoede Jamaicaan niets te zoeken hebt. Dat heb je snel genoeg in de gaten. Voor het rondrijden met een auto geldt hetzelfde. Rij overdag, bewegwijzering is behoorlijk goed, ga geen vreemde paden op neem geen lifters mee.

Zijn kleinere hotels er goed van kwaliteit?

Er is geen officieel sterren systeem in Jamaica. De meeste hotels zijn gekeurd door de TPDCO en voldoen aan een aantal minimum eisen qua veiligheid en comfort. De middenklasse zijn alsnog comfortabel, de kamers zijn keurig ingericht met lokale meubels, Caraïbisch ingericht, hebben badkamer met douche of toilet, vele hotels hebben een restaurant met eenvoudige doch smakelijk kaart en een bar.  

Hoe bereik ik het authentieke Jamaica?

Heel Jamaica is authentiek, maar de meest typisch Jamaicaanse plekken zijn Port Antonio, de Blue Mountains tussen Port Antonio en Kingston, Kingston en South Coast met Treasure Beach. Montego Bay, Ocho Rios en Negril zijn dan weer iets meer toeristisch, dit zijn de plekken waar de meeste Belgen naar toe gaan. De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Montego Bay (in mindere mate naar Kingston). Van daaruit kun je de rest van het eiland bereiken met een huurwagen (zelf rijden of met een chauffeur), met de lokale lijnbussen, of (kleinere afstanden) met een taxi. Vraag ons gerust om meer informatie, wij kunnen met onze lokale contacten ter plaatse aanspreken om jouw vervoer te regelen.