Doe dit nooit in Japan

Deel dit artikel

Wanneer je een visitekaartje krijgt van een zakenrelatie, heb jij dan ook de gewoonte om daar wat informatie op te noteren? Gewoon, om later nog te weten waar je die persoon hebt ontmoet. Doe dat nooit in Japan.

Het ritueel van het visitekaartje

In Japan wordt een visitekaartje beschouwd als een verpersoonlijking van jezelf. Het uitwisselen van business cards is een diepgeworteld ritueel. Elke vorm van bekladden, verfrommelen, plooien of achteloos behandelen staat gelijk aan een slag in het gezicht.
 

Een visitekaartje overhandigen

Stel: je bent al gaan zitten zonder businesscards uit te wisselen. Schuif jij dan ook snel je kaartje over de tafel richting je gesprekspartner? In Japan doe je zoiets niet. Het is jezelf en je firma niet serieus nemen. Als je al hebt plaatsgenomen, sta dan recht en wandel tot bij je gesprekspartner om het kaartje ceremonieel te overhandigen. Doe dit met beide handen.
 

Een visitekaartje ontvangen

Overhandigt je zakenrelatie zijn kaartje? Neem het dan respectvol en met beide handen aan, alsof het een waardevol geschenk is. Stop het voorzichtig in een kaartenhouder (niét in je portefeuille). Laat het zeker niet liggen, want een kaartje vergeten mee te nemen is het negeren van iemands bestaan. Het in je achterzak steken en er vervolgens op gaan zitten? Tja, dat is dus zowat het ergste dat je kunt doen. Maar dat had je al door.
 

En in andere landen?

In de meeste Europese landen en in Noord-Amerika zijn er geen regels over het gebruik van visitekaartjes. In de Verenigde Arabische Emiraten overhandig je je kaartje altijd met je rechterhand. In Aziatische landen gebruik je voor de zekerheid best dezelfde etiquette als in Japan. Doe je regelmatig zaken in het buitenland? Dan is het een teken van respect om je businesscards dubbelzijdig te laten bedrukken: één kant in het Engels en de andere kant in de taal van je gesprekspartner. Overhandig je businesscard met de plaatselijke taal naar boven gericht.