Comfortabel op reis met je huisdier

Deel dit artikel

Iedereen reist graag comfortabel, ook je huisdier! Neem je je beestige lid van het gezin mee op vakantie, dan zijn er enkele dingen die je kan doen om het je huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Want dat verdienen ze.

Denk aan je paspoort!

Wanneer je met je huisdier door Europa reist, heeft het een Europees Huisdierenpaspoort nodig. Gelukkig moet je hiervoor niet naar de gemeente, zoals bij je eigen internationale paspoort. Ook je dierenarts kan een paspoort uitschrijven. En wanneer je daar toch bent, vraag dan ook zeker eens na welke vaccinaties zijn aangeraden voor een reis naar het buitenland.

Je huisdier mag ook enkel mee op reis wanneer het een chip heeft, en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid. Dit laatste moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je trouwe viervoeter moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt.

Met de auto?

Ga je met de auto op reis, bedenk dan dat je huisdier voldoende ruimte heeft, zodat het zich nog enigszins kan bewegen. Veiligheid moet steeds je hoogste prioriteit zijn. Veel dieren vinden het niet leuk om te reizen, en kunnen net als de rest van je gezin last krijgen van reisziekte. Symptomen zijn onrust, kwijlen en braken. Hou hier zeker rekening mee! Het is erg belangrijk dat  je huisdier goed kan eten en drinken. Met een handige reiskit met praktische voer- en drinkbakken beperk je verspilling en hou je je auto schoon. Zorg er ook voor dat het niet te warm wordt in je auto. Je kan je trouwe vriend fris houden met vochtige doeken of een verkoelend jasje. Stop regelmatig even, zodat je huisdier zijn benen kan strekken.
 

Met de trein?

Op de trein is je huisdier meestal toegelaten, mits bijbetalen. Mogelijk moet je huisdier een muilband dragen, of (indien het een klein dier is), in een kooitje meegenomen worden. Op de trein heb je minder mogelijkheid om je huisdier goed te verzorgen zonder dat je andere reizigers stoort. Zorg er daarom voor dat je huisdier tussen treinritten door voldoende eet, drinkt en beweging heeft.
 

Met het vliegtuig?

De meeste huisdieren mogen meevliegen in een aparte ruimte in het vliegtuig. Maar natuurlijk wil je tijdens je reis niet gescheiden worden van je trouwe vriend, daarom is het belangrijk om steeds navraag te doen voor je een vliegtuigticket boekt. Kleinere katten en honden mogen namelijk meer en meer mee in de cabine. Hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden, die van airline tot airline afhangen. Wees er ook op voorbereid dat reizen met je huisdier tijdens de boeking al aangevraagd en betaald moet worden. Heeft je hond of kat een platte snuit? Dan moet je vaak nog een aparte verklaring invullen en ondertekenen.
 

Ga jij met je huisdier op reis, en wil je graag nog extra tips of wil je weten met welke airline je best vliegt? Spring dan even binnen in een van onze kantoren.